СТАТТІ

Величезна підводна гора і 100 дивовижних морських істот

Учасники глибоководної експедиції Seamounts of the Southeast Pacific виявили біля берегів Південної Америки справжню скарбницю наукових див. Вони виявили понад 100 видів незвичайних морських істот і кілька раніше невиданих підводних гір. Дослідження тривало з 8 січня по 11 лютого. Вчені вивчали морське дно біля хребтів Наска і Салас-і-Гомес, а також морських парків Хуан Фернандес і Наска-Десвентурадас. Ця простора територія простягається від Чилі до острова Пасхи на відстані близько 2 900 кілометрів.

Деталі щодо наукового дослідження

Команда глибоководної експедиції нанесла на карту близько 52 800 квадратних кілометрів морського дна, що дозволило виявити кілька окремо стоячих підводних гір. Висоту найбільшої з них оцінюється в 3 530 метрів, що порівняно з висотою Бурдж-Халіфа, найвищої будівлі у світі, в якій тільки 828 метрів. Але самостійно ознайомитися з підводним світом сьогодні може кожен без ризиків, за допомогою тематичних слотів на просторах Elslot. Вчені також виявили понад 100 видів, які, ймовірно, раніше не вдалося відомим біологам.

Досліджена територія виявилася справжнім глибоководним зоопарком, де живуть:

  • незвичайні губки;
  • спіралеподібні корали;
  • омари як намистинки;
  • яскраво-червоні морські жаби;
  • інші тварини.

Дослідники взяли зразки цих істот і тепер почнуть вивчати кожного з них окремо, щоб визначити, хто з них точно є новим видом. Повна ідентифікація знайдених морських істот може зайняти роки.

Кораловий риф — світовий рекорд

Морські вчені з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США змогли встановити глибоководний кораловий риф, що став найвеличнішим на нашій планеті. Він знаходиться на глибині 500-1000 метрів і простягається на 160 кілометрів від узбережжя США. Первинна оцінка довжини рифу сягає 500 кілометрів. Місцями його ширина дорівнює 109 кілометрів, його мережа охоплює площу приблизно 2,6 мільйона гектарів.

У районі, який дослідники назвали Мільйон курганів, було виявлено найбільшу концентрацію коралів. Вони більшою частиною складаються з Desmophyllum pertusum і можуть існувати тисячі років. Їх основне живлення складають пливучі біологічні частинки, до яких відносяться мертві клітини та мікроорганізми. Ці місця знаходяться безпосередньо під Гольфстрімом. Він є глибокою і живильною течією теплої води, що забезпечує рифи усіма необхідними компонентами для розвитку.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com