СТАТТІ

Генератори та екстрені ситуації: роль у забезпеченні безпеки та працездатності систем

Генератори є критично важливими для безпеки та роботи систем життєзабезпечення в екстрених ситуаціях. Насамперед вони підтримують роботу служб екстреного реагування, а також систем водопостачання, каналізації, освітлення, медичного обладнання. Все, що вимагає обов'язкового електропостачання, у такі моменти залежить від генераторів. Можуть знадобитися пристрої різного типу. Наприклад, промисловий генератор бере на себе забезпечення електрикою цілої лікарні, а невеликий мобільний — освітлення при розборі завалів у нічний час.

65b81ea7bc37a.webp

Генератори та робота систем життєзабезпечення

У разі форс-мажору генератори використовують повсюдно, де є потреба в електроенергії. Пересувна кав'ярня, яка підтримує сили рятувальників та дає можливість зігріти постраждалих гарячим напоєм, важлива не менш за інші об'єкти. Проте в першу чергу в екстреній ситуації генератори використовують для електропостачання обладнання та систем, що виконують завдання щодо порятунку людей та їхньої безпеки:

  • Робота рятувального обладнання: освітлення, зв'язок, спеціальні інструменти для роботи на місці події, медпункти.
  • Базові станції рятувальних служб.
  • Медичні заклади. Госпіталі, лікарні, травмпункти потребують безперервного електропостачання насамперед для функціонування реанімаційного обладнання, системи освітлення, водопостачання та комп'ютерної мережі.
  • Системи безпеки. Надійна та стабільна робота систем відеоспостереження, контролю доступу, оповіщення, протипожежних систем.
  • Система зв'язку, забезпечує координацію рятувальних служб. Слід врахувати, що в екстрених ситуаціях вона піддається посиленому навантаженню.
  • Дані. Стабільна робота серверів та комп'ютерних мереж є критично важливою в будь-якій ситуації, особливо під час форс-мажору.

Вимоги до генераторів, які використовуються в екстрених ситуаціях

Генератори, які використовують в екстрених ситуаціях, мають відповідати вимогам безпеки та бути справними. Їм потрібний регулярний технічний огляд, щоб бути впевненими, що вони готові до використання будь-коли.

Також генератори мають:

  • Бути достатньо потужними.
  • Забезпечувати тривалу роботу без дозаправлення.
  • Мати запас пального або вільний доступ до нього.
  • Бути транспортабельними.

Які типи генераторів використовують в екстрених ситуаціях

В екстрених ситуаціях використовують різні типи генераторів, які відповідають вимогам та здатні коректно працювати у певних кліматичних умовах. На практиці найчастіше використовують наступні.

Бензогенератори — компактні, мобільні, з доступним паливом, можуть безперервно працювати до 12 годин. Їхньою перевагою є портативність, фактично їх можна швидко запустити будь-де. Єдиним недоліком є невелика потужність.

Дизельні генератори — здатні забезпечити безперебійну подачу електроенергії протягом тривалого часу, до кількох діб. Їхнім недоліком є порівняно висока вартість, проте через низьку витрату палива та його дешевизни вони виявляються вигіднішими під час тривалої експлуатації. Дизельні генератори здатні надійно працювати з великим навантаженням. Вони незамінні як резервні джерела живлення установ життєзабезпечення, наприклад, лікарень і служб зв'язку, оскільки здатні автоматично запускатися протягом декількох секунд.

Генератори інверторного типу. Вони видають вихідну напругу високого рівня чистоти, тому їх використовують для чутливого обладнання, як от медичне.

Використовуючи генератори в екстрених ситуаціях, слід суворо дотримуватися правил безпеки: встановлювати їх поза будівлями або в приміщеннях, що добре вентилюються, заправляти лише відповідним паливом, не залишати без нагляду.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com