СТАТТІ

Види твердопаливних котлів та їхні особливості: що варто знати

Котли на твердому паливі — вигідний варіант обігріву приватного будинку чи комерційного приміщення. Вони надійні, універсальні, довговічні, споживають різні види палива. Завдяки новітнім технологіям котли на твердому паливі стають все більш комфортними в обслуговуванні. Детальні технічні характеристики сучасних опалювальних агрегатів можна знайти на сайті компанії Romstal за посиланням https://romstal.ua/uk/catalog/1126-tverdotoplivnye-kotly/

Різновиди твердопаливних котлів

За характером згоряння палива виділяють три типи котлів: із прямим горінням, довготривалим та піролізним. Залежно від виду палива котли ділять на такі групи:

  • традиційні — підходять для спалювання дров, вугілля, брикетованого торфу та іншого крупнофракційного палива;
  • верхнього горіння — паливним матеріалом служить тирса, солома, вугільна крихта тощо;
  • пелетні — використовують гранульоване паливо, яке дозовано поставляє в топку спеціальний механізм.

Окремі моделі належать до універсального типу — можуть працювати на різних видах палива.

Особливості окремих видів твердопаливних котлів

Опалювальне обладнання має різний ККД. У котлах прямого горіння — 70-75%, довготривалого — 78-80%, піролізних — 80-85%. Тривалість горіння теж різна. Звичайні котли варто завантажувати кожні 2-6 год, а чистити не рідше ніж один раз на три дні. Піролізні працюють на одному завантаженні до 24 год, майже без відходів.

Важливо! Вологість дров для піролізного котла має становити не більш ніж 20%.  

У котлах тривалого горіння одного завантаження вистачає на 16-144 год. Чистити їх можна один раз на тиждень. Пелетні, залежно від обсягу бункера, не потребують обслуговування від 2 до 7 днів.

Котли з вентилятором, автоматичною подачею палива, регулюванням температури функціонують лише при підключенні до мережі. Системи з природною циркуляцією та ручним завантаженням не потребують доступу до електроенергії.

Котли на твердому паливі ефективно обігрівають приміщення, мають високий ККД та низькі показники тепловтрат. Завдяки автоматизації багатьох процесів та удосконаленій конструкції їх обслуговування стало в рази зручнішим.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com