СТАТТІ

Маловідомі страви української кухні, які варто скуштувати

Про що нагадують слова таратута, саламаха, горохляники? Це не назви стилів танцю, не рослини з городу й навіть не різновиди екзотичних птахів, просто старовинні українські страви. Історія в наших руках, тож нумо знайомитися з чудернацькими за назвами, але рідними за смаками наїдками.

Страви української кухні з доставкою — теж чудовий варіант, щоб берегти нашу кухню не словом, а ділом. Вивчайте страви детальніше, аби знати, чим смакувати наступного разу!

Саламаха

Саламаха — рідка за консистенцією каша, зварена із борошна. Переважно для страви використовували гречане борошно: його розбовтували, наче тісто, та заварювали в підсоленому окропі. Заправляли кашу олією або смальцем та додавали часник. Цю страву полюбляли козаки й часто готували в походах.

Кваша

Це були ласощі для українців! Кваша нагадувала кисіль, але готували її з суміші житнього та гречаного борошна. Його заварювали (різні види в різних посудинах) на цілу ніч, вранці варили до готовності й заправляли свіжими або сушеними ягодами та фруктами.

Душенина

Старовинна страва з кількох видів м’яса, яку тушили або ж душили в горщиках, звідки й пішла назва. Свинину, м’ясо домашньої птиці різали на шматки, обкачували в борошно, додавали спеції й готували в горщику. Подавали на свята з овочами й картоплею.

Шпундра

Шпундра — свиняче м’ясо або ребра, які тушкували, запікали в буряковому квасі. Спочатку ребра обкачували в борошні, обсмажували, а потім тушкували з квасом та спеціями.

Шулики

Хрусткі коржики з маком та медом — традиційні солодощі на свято Маковія у серпні. Мають багато начинки, солодкі, нагадують пахлаву. Смачний і корисний десерт на усі випадки життя точно варто приготувати до чаювань.

Таратута

Холодний суп з буряком, квашеним огірком, цибулею. Для приготування таратури змішували варений буряк з нарізаним соленим чи квашеним огірком, цибулею, додавали трохи тертого хрону для гостроти, заливали буряковим квасом й давали настоятися.

Заєць із м’яса

Мелене м’ясо (свинина та яловичина) змішується з цибулею, спеціями, сухарями та запікається. За формою страву робили округлою, наче хлібина, й подавали нібито замість справжнього «зайця». Смачний та поживний хлібець можна готувати хоч щодня та подавати, нарізавши скибочками.

Горохляники

Смажені, рум’яні горохові оладки. Варений горошок товкли в пюре, додавали борошно, яйце, обкачували в сухарях та смажили. Горох можна зварити, придбати готовий консервований чи бланшувати молодий горошок. Традиційно подавали оладки зі шкварками, часником та сметаною.

Качана каша

Автентична страва з Полтавщини, яку відроджують і часто подають в ресторанах української кухні. Для приготування беруть пшоно та обкачують в яйці, а потім борошні по черзі, аж доки зернинки не збільшуються разів у 10. Тоді кашу сушать в духовці та варять у бульйоні. Подають качану кашу з грибами та м’ясом.

Більше страв української кухні можете замовити й скуштувати від !Fest Доставки на сайті https://www.fest.delivery/. Львівські сирники, верещаку, палюшки, бограч, український запечений пструг, банош та інші страви краще дегустувати наживо! Зберігайте цю статтю й не лякайтеся дивних назв у меню, бо це просто те, що ми забули й повинні згадати.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com