СТАТТІ

Продаж, оренда та ремонт квартир у Львові: актуальні ціни наприкінці 2022 року

Війна, без перебільшення, перевернула ринок нерухомості з ніг на голову. Те, що раніше приваблювало покупців чи наймачів, тепер стає проблемою для власників нерухомості. Наприклад, люди побоюються купувати чи орендувати житло на верхніх поверхах через ракетні атаки. Що ще впливає на вартість квартир – розповіли фахівці порталу “Послуги ЮА”.

Ціни квартир у новобудовах та “вторинці”: з чого насправді складається ціноутворення

Якщо порівнювати ціни за квадратний метр житла у Львові в січні 2022 і сьогодні – різниця колосальна. З 26 000 грн вартість підскочила до 47 000 грн. І причина – не лише у зміні курсу долара, пояснюють фахівці порталу “Послуги ЮА”.

Зокрема, значно подорожчали будматеріали. І тут вже відіграють роль декілька факторів:

  • окупація та знищення заводів. Війна показала, як багато вітчизняних товарів ми споживали. Але сьогодні той самий завод гіпсокартону Knauf у Соледарі чи виробник будівельних сумішей Anserglob на Херсонщині не функціонують;

  • дефіцит імпорту. Багато дистриб’юторів не ризикують вести свої товари в Україну. В першу чергу мова йде про виробників меблів та сантехніки преміум-класу;

  • коштовна логістика через здорожчання бензину та закриті морські шляхи;

  • перебої з електрикою. Коли ввімкнути звичайний перфоратор – вже розкіш, темпи будівництва сповільнюються, і, як наслідок, ростуть ціни.

Проте серед покупців більшим попитом користуються “вторинні” помешкання. Адже можна швидко зробити косметичний ремонт квартири у Львові та проживати самим або здавати житло в оренду. Це простіше, ніж прокладати комунікації з нуля.

Оренда квартири: скільки коштує та на що звертають увагу наймачі

Попит на оренду квартир у Львові не спадає з початку повномасштабної війни, хоча запити наймачів постійно змінюються. Зараз на ситуацію значно впливають перебої зі світлом. Ідеальна квартира для оренди у Львові виглядає так:

  • не вище 4 поверху – через побоювання ракетних обстрілів, а також можливі відключення ліфтів;

  • наявність газопостачання, яке залишає можливість приготувати їжу в умовах блекауту;

  • у новобудовах – наявність власної автономної котельні;

  • розташування – подалі від критичної інфраструктури, ближче до магазинів. Наявність ТРЦ біля дому і раніше впливало на ціну оренди. Але знову ж таки, люди хочуть розуміти, що в разі перебоїв у роботі транспорту зможуть купити найнеобхідніше;

  • наявність косметичного ремонту. Попри всі негаразди, українці хочуть жити в охайних помешканнях зі свіжим ремонтом.

Всі ці критерії впливають на фінальну ціну, яка може відрізнятися на 10-30%. В середньому ж оренда однокімнатної квартири обійдеться у 12 000 грн. Приблизно такі ж ціни на невеликі приватні будинки площею до 50 кв. м.

Скільки коштує ремонт квартир у Львові

Традиційно вартість ремонту пропонують оцінювати в розмірі 30-50% від ціни квартири. Звісно, варто закладати похибки на преміальність матеріалів та інші індивідуальні фактори. Проте у 2022 році це правило дає невеличкий збій: вартість окремих будматеріалів зросла в рази більше, ніж квадратний метр нерухомості.

Якщо порівнювати з минулим роком, будівельні суміші здорожчали на 45%, сантехніка – на 30%, меблі – приблизно на 40%. А гіпсокартон побив всі рекорди та зріс у ціні на 250%.

То, можливо, ремонт варто відкласти до кращих часів? В цьому випадку думки про “не на часі” варто відганяти. Фахівці порталу “Послуги ЮА” прогнозують, що надалі ціни будуть тільки рости. По-перше, на відновлення українського виробництва знадобиться час. Тож навіть по завершенню війни певний період доведеться купувати дорожчі європейські будматеріали. По-друге, за прогнозами експертів курс долара буде зростати, що неминуче призведе до росту цін. По-третє, повоєнна відбудова спровокує додатковий дефіцит будівельних матеріалів, а значить – їх здорожчання.

Також не варто забувати, що третину кошторису на ремонт квартири складає оплата послуг майстрів з ремонту. З початку війни спеціалісти, що зареєстровані на сайті “Послуги ЮА”, не підіймали прайс. 

“Економічні фактори стримують ріст цін на послуги будівельників, електриків, сантехніків тощо, – пояснюють експерти. – Багато людей відклали ремонт до поліпшення ситуації в країні. Тому низький попит не дає ціннику повзти в гору. Але це неминуче відбудеться після перемоги України, коли ми почнемо відбудову”.

Тож якщо ви всерйоз замислювалися про ремонт квартири чи будинку – зараз дійсно найкращий час для втілення цього задуму. Адже згодом вам, можливо, доведеться переглядати кошторис чи дизайн-проєкт. Та й не варто забувати, що ремонт – це підтримка економічного фронту, який також важливий для нашої країни.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com