СТАТТІ

Що буде, якщо відключаться супутники

Штучні супутники Землі стали важливою частиною нашого повсякденного життя. Ми користуємось послугами, які вони забезпечують щодня. У тому році китайські вчені провели комп'ютерний експеримент, змоделювавши ядерний удар у ближньому космосі (висота до 500 км). Вибух може вивести з ладу або навіть знищити супутники, включаючи Starlink. Причиною збою стане радіоактивна хмара, але для масштабних неполадок одного пуску замало, оскільки в космосі недостатньо повітря. Втім, навіть один збитий апарат може призвести до збоїв у роботі.

Популярні послуги від роботи супутників

Супутники збирають всіляку інформацію про Землю, фотографують далекі галактики, постачають нас зв'язком, інтернетом, яким ми користуємося в побуті та граємо у VIP casino. Все це важливо для розуміння устрою нашого світу. Але, крім глобальних питань, космічні апарати виконують багато досить прагматичних функцій. І саме вони роблять наше життя комфортним.

Використання космічних супутників у побуті:

  • телефонні розмови між континентами;
  • телепередачі;
  • широкосмуговий інтернет;
  • прогноз погоди;
  • навігація в автомобілі.

Крім того, супутники деяких компаній допомагають українським військовим. Наприклад, приватні компанії Planet Labs, Maxar та інші роблять знімки російської військової техніки, фінський супутник ICEYE придбали українці через фонд Сергія Притули, а Starlink забезпечує зв'язком. Все це ставить космічні апарати під удар. Чи може РФ збивати супутники?

Чи варто побоюватися відключення космосу

Для знищення цілей використовують супутники-перехоплювачі та балістичні ракети. Росіяни мають зброю проти космічної оборони. У Держдепартаменті США вважають, що такі дії небезпечні, але цілком можливі. Проте йдеться про те, що ракета здатна знищити один апарат та й то якщо долетить до нього і не буде збита дорогою. До того ж витівка несе загрозу життю для космонавтів, оскільки сотні уламків із великою швидкістю продовжують літати орбітою.

Декілька знищених цілей не зможуть серйозно вплинути на роботу всієї системи. Кожна компанія має в космосі тисячі апаратів. Усі вони кружляють на різних орбітах. Росія не вистачить ракет, до того ж знищення власності чужої держави означає оголошення війни.

Чи можливе масове виведення з ладу? Так, якщо випустити з землі відразу кілька ядерних ракет з різних точок, то хмари попрямують вгору з величезною швидкістю (близько 2,3 км/с) і стануть величезними пастками для всіх супутників на заваді.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com