СТАТТІ

Що таке системи Put to Light та Pick by Light та як вони допомагають автоматизувати склад?

Що є найбільш неефективним при роботі на великих складах? Візуальне сортування або ручне виконання різноманітних кропітких задач. Це завжди призводить до багатьох помилок в роботі, негативно відображається на ефективності компанії, та й загалом гальмує багато важливих процесів. Щоб автоматизувати склад або логістику не достатньо впровадити програмне забезпечення, наприклад WMS систему управління складом. Потрібно інвестувати ще й у додаткове розумне обладнання. Таким є системи Put to Light (PTL) та Pick by Light (PBL), які суттєво збільшують швидкість та ефективність роботи складу, позитивно впливають на дохід компанії та зменшують її витрати.

Що це за системи та як це працює?

Більш детально подивитися, як виглядають системи pick by light, put to light можна на сайтах їх розробників https://uislab.com/uk/products/sborka-zakazov/, наприклад, компанії UIS. Там є як графічне зображення системи, так і детальний опис її характеристик. Якщо ж пояснювати простими словами, то PTL – це автоматизований стелаж, обладнаний світловими індикаторами та багатьма комірками з дверцятами або без них. Ці індикатори використовуються для того, щоб швидко знайти потрібний товар, або ж щоб знати у яку саме комірчину його потрібно помістити. 

Система має подвійну назву, адже працює у двох напрямках.

Put to Light (PTL) – це процес розміщення товарів у стелажі. Завдяки даному обладнанню працівникові складу не потрібно самостійно вирішувати, куди помістити товар. Після сканування товару система сама вказує, у якому ящику його потрібно розмістити, засвічуючи відповідний індикатор.

Pick by Light (PBL) – це процес відбору товарів. Коли потрібно забрати товар зі скриньки, співробітник просто сканує його штрих-код, після чого засвічується індикатор, вказуючи на потрібну скриньку.

Які переваги мають системи PTL та PBL?

Впровадження даного обладнання на складі дає компанії низку переваг, а саме:

  1. Прискорення сортувальних процесів: системи PTL та PBL дозволяють значно збільшити швидкість сортування найрізноманітніших товарів. Завдяки автоматизації робітники можуть виконувати завдання у два чи навіть три рази швидше, що призводить до підвищення загальної продуктивності складу.
  2. Висока точність: використання систем PTL і PBL унеможливлює помилки, пов'язані з людським фактором. Це дозволяє скоротити кількість недоліків і помилок при сортуванні та комплектації замовлень, що своєю чергою підвищує якість обслуговування та лояльність з боку клієнтів і партнерів.
  3. Простота у використанні: дане обладнання просте в експлуатації та не вимагає спеціальних знань для роботи з ним. Це дозволяє швидко впровадити системи на складі та скоротити час, що витрачається на навчання нових співробітників.

Серед переваг PTL – швидка окупність. Дана інвестиція окуповує себе вже протягом першого року експлуатації, що робить її дуже вигідною. 

Які проблеми вирішує впровадження даного обладнання?

Компанії, які інвестують в цей продукт в довготривалій перспективі можуть забути про наступні проблеми: 

  • Нестача робочої сили: ринок праці завжди нестабільний, а кваліфікованих та відповідальних працівників завжди бракує. Системи PTL та PBL дозволяють скоротити необхідність у великій кількості персоналу на складу. Автоматизація сортувальних процесів дозволяє меншій кількості людей впоратися з більшим навантаженням, ніж було до цього;
  • людський фактор: помилки, допущені співробітниками складу, можуть призвести до серйозних фінансових втрат і негативно вплинути на репутацію компанії. Системи PTL та PBL виключають людський фактор із процесу сортування та комплектації замовлень, забезпечуючи високу точність та надійність операцій;
  • недоцільні витрати: будь-які простої та повторне сортування товарів через помилки коштують дорого у фінансовому плані, та забирають багато часу. З даним продуктом все змінюється в кращу сторону.

Варто додати, що продукт не є шаблонним, і піддається кастомізації. Розробники проектують стелаж під потреби конкретного бізнесу. Тобто замовник може самостійно обирати габарити стелажа, кількість та місткість комірчин, наявність додаткових опцій тощо. 

Системи Put to Light і Pick by Light є ефективними інструментами для оптимізації роботи складу. Їх впровадження дозволяє підвищити продуктивність роботи не лише окремого відділу, а й всієї компанії: знизити витрати та підвищити якість обслуговування. Це робить продукт чудовим вибором для будь-якого бізнесу, що займається логістикою, виробництвом чи дистриб'юцією. 

Сьогодні замовити цей продукт можна як закордоном, так і в Україні, звернувшись до вітчизняних розробників. Слід зазначити важливий нюанс, що український продукт вдесятеро дешевший від імпортного. Хоча системи та їх якість повністю аналогічні.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com