СТАТТІ

Що треба знати про кальвадос

Кальвадос довго залишався в тіні французького коньяку та арманьяку. Але у XX столітті ситуація змінилася, й у яблучного бренді з'явилося багато шанувальників. Напій готується на основі яблучного або грушевого сидру, шляхом дистиляції. Наразі справжній кальвадос виготовляється тільки на півночі Франції — у Нормандії. У наш час бренді доступний до купівлі по всьому світу. У деяких виробників паковання та вартість кальвадоса будуть відрізнятися, проте це буде той самий оригінальний французький бренді.

З чого все почалося

Ми можемо робити висновки тільки на основі офіційних джерел, як-от документи чи іншим чином закріплені факти. У 1553 році у своїх записах Жиль де Губервіль вперше згадує дещо схоже на методику виготовлення кальвадосу: дистиляцію сидру. Що ж стосується виробництва справжнього французького кальвадосу на продаж, то вперше його рецептуру та обмеження щодо локацій виготовлення закріпили в 1741 році. Але тільки через 200 років напій отримав спеціальну відзнаку — Appellation d'origine contrôlée. Її назва перекладається як «найменування за походженням, що контролюється». Вона дозволяє тільки бренді, виготовленому в Нормандії, мати назву «кальвадос». Все дуже чітко задокументовано, навіть кількість виробників: нині їх 2500.

Технологія виготовлення напою

Основою сировини є приблизно 48 сортів нормандських дрібних яблук, які відомі своїм насиченим ароматом. Інколи додають груші. Умовно всі сорти плодів яблунь ділять на гіркі, гірко-солодкі, солодкі та кислі. Більшу частину спиртів отримують на основі гірко-солодких (70%), 20% припадає на кислі, а 10% — на гіркі. Спирти змішуються та настоюються в дубових діжках. Міцність такої суміші може сягати 70%. Безпосередньо в діжці до алкогольної частини напою додається чиста питна вода.

Як п'ють кальвадос

Напій не подається разом із закусками чи повноцінними стравами. Як правило, його пропонують гостям перед чи після обіду для покращення травлення. Як аперитив рекомендується вибирати молодий бренді з витримкою до 3 років, а для подачі на дигестив — більш насичені та витримані букети. Щоб напій зберігав особливий смак навіть через кілька місяців після відкорковування пляшки, потрібно зберігати її:

  1. щільно закритою;
  2. у вертикальному положенні;
  3. в темному місці;
  4. за температури від 5 до 15 °C.

Краще за все напій розкривається в келихах для коньяку. Проте деякі експерти з міцного алкоголю рекомендують подавати таким чином тільки витриманий кальвадос, а молоді його різновиди — у стаканах для бренді. Замовити спеціальний посуд для правильного розпиття можна разом із пляшкою оригінального французького алкоголю на MAUDAU чи в інших маркетплейсах. Таким чином не доведеться довго чекати та двічі витрачати гроші на доставку.

 

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com