СТАТТІ

Як повернути собі здоровий сон, не вживаючи ліки

Безсоння - часта проблема у сучасному суспільстві. Великі навантаження, постійний стрес, надмірне вживання алкоголю та інші шкідливі звички - все це негативно впливає на нічний відпочинок.

Відсутність якісного сну, своєю чергою, суттєво знижує якість життя. Втома, емоційна нестабільність, погіршення когнітивних здібностей… Не виспавшись, людина не хоче нічого - ні працювати, ні спілкуватися з рідними, ні навіть грати в Ельслотс казино

Тому, якщо ви маєте проблеми зі сном - їх потрібно обов’язково вирішити. 

Що викликає проблеми зі сном

Найчастішою формою порушення сну є безсоння - систематичні труднощі з тим, щоб заснути. Проте, трапляються також сонливість, відчуття втоми після пробудження та неглибокий переривчастий сон.

Причинами проблем зі сном можуть бути:

  1. Певні захворювання. Вони впливають на роботу тіла, циркуляцію гормонів.
  2. Біль, який не дає заснути.
  3. Неправильний графік. Пізній відхід до сну, перевантаження, багато активних занять увечері - все це погіршує якість нічного відпочинку.
  4. Зловживання важкою їжею та стимулюючими речовинами у вечірній час. Сюди відносяться алкоголь, кава, звичка попоїсти перед сном.
  5. Психологічний стан людини. Якщо особа перебуває у постійно збудженому стані через стрес, тривожність, інші негаразди - вона просто не здатна розслабитися, щоб заснути.

Для нормалізації сну, в першу чергу треба знайти першопричину та позбутися від неї. Але, звичайно, лікувати захворювання чи позбуватися тривожності можна довго. А нормально спати хочеться вже зараз. Тому лікарі рекомендують застосовувати заходи, які б з вечора підготовлювали людину до нічного відпочинку.

Практичні рекомендації як поліпшити сон

Щоб налагодити сон - треба виділити собі час на підготовку до відпочинку. Увечері не варто робити чи вживати нічого, що може сильніше збурити нервову систему. Лікарі та психологи радять наступне, щоб покращити якість сну:

  1. За годину до сну відмовтеся від перегляду фільмів, серіалів, відкладіть всі гаджети. Споживання інформації змушує нашу психіку працювати інтенсивніше. Тому нас потім складніше розслабитися. А біле світло екрана заважає виробленню меланіну - гормону, який відповідає за засипання.
  2. Заведіть звичку провітрювати кімнату перед сном. По-перше, регулярне провітрювання підтримує рівень кисню у приміщенні. Завдяки цьому, всі процеси в організмі нормалізуються. По-друге, для сну краще, якщо температура в кімнаті для сну буде трохи нижчою за звичну. Вночі температура падає, тому для нас це додатковий природний сигнал відходу до відпочинку.
  3. Перед сном заплануйте розслаблюючі процедури. Якщо часу немає - це може бути просто теплий душ. Якщо ж у вас є хвилинка для себе - можна виконати додаткові гігієнічні процедури, зробити самомасаж, випити трав’яного чаю (але не звичайного чаю, бо він містить кофеїн).
  4. Якщо маєте проблеми зі сном - після 18 не вживайте нічого, що збуджує чи обтяжує організм. Сюди відноситься жирна їжа, солодощі - вони мають сильний тонізувальний ефект. А також будь-які стимулятори - чай, кава, сигарети та алкоголь.
  5. За кілька годин до сну відмовтеся від надмірної фізичної активності. Заняття спортом, прибирання, інша активна домашня робота негативно позначиться на вашій здатності заснути.
  6. А от прогулянка на свіжому повітрі - допоможе. Рухайтеся повільно, звертайте увагу на місто навкруги, природу, інших людей. Пасивне споглядання навколишнього життя налаштовує психіку на відпочинок.

Також деякі психологи рекомендують спробувати медитацію чи дихальні практики у разі проблем зі сном.

 

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com