СТАТТІ

Віскі: секрети виробництва та поради з вибору

Віскі — один з найпопулярніших міцних спиртних напоїв у світі, який є невід'ємною частиною культурної спадщини багатьох країн. Цей алкоголь виготовляється шляхом дистиляції зернового сусла та його подальшої витримки в дубових бочках. Смакові та ароматичні якості спиртного залежать від регіону виробництва, типу використовуваних злаків та тривалості витримування.

Особливості виробництва напою

Виготовлення віскі — доволі складний технологічний процес. Раніше для приготування цього спиртного використовували виключно ячмінь, але згодом рецепт модернізували й в хід пішли інші зернові культури: кукурудза, пшениця та жито. В деяких регіонах створюють напої на основі суміші кількох злаків, що надає алкоголю особливого смаку та кольору. Перед використанням збіжжя проходить ретельне очищення від сторонніх домішок та просушується, після чого відправляється на інші етапи:

  1. Приготування сусла. Зерно подрібнюють на борошно грубого помелу, заливають гарячою водою та нагрівають до отримання потрібної консистенції.
  2. Ферментація. Сусло переливають у спеціальні чани, до нього додають спиртові дріжджі та залишають на 2–3 доби для перетворення на брагу.
  3. Дистиляція. Попередньо підігріта бражка поміщається в перегінний куб, у якому нагрівається для відокремлення чистого спирту від інших речовин.
  4. Дозрівання. Отриманий алкоголь переливається в дубові бочки — і витримується від 3 до 5 та більше років.

Перед розливом у пляшки рідину пропускають через мембранні або целюлозні фільтри для видалення осаду та сторонніх домішок.

Класифікація та особливості вибору

Під час покупки варто враховувати, що ціна віскі залежить не лише від виробника та терміну витримки, але й виду напою. З огляду на особливості приготування виділяють такі види спиртного:

  1. солодовий — відрізняється високою якістю, виготовляється виключно з ячмінного зерна, має гіркі морські та торф'яні нотки;
  2. зерновий — створюється на основі суміші кукурудзи та солодженого ячменю, через відсутність яскраво вираженого смаку та аромату часто використовується у виробництві джину та горілки;
  3. купажний — створюється в результаті змішування солодового та зернового віскі, має збалансований смак і запах з медовими та фруктовими відтінками;
  4. бурбон — виготовляється в штаті Кентуккі на основі з кукурудзяної сировини та витримується в бочках з обпаленого дуба, що надає йому характерного післясмаку.

У каталозі маркету алкогольних штук напій представлений у великому асортименті. Тому за необхідності вибрати якісний алкоголь фахівці рекомендують перш за все звертати увагу на колір: рідина повинна бути чистою, без осаду. Чим чистіше відтінок спиртного, тим довше його витримували в бочках і тим вище його якість. Перед покупкою варто ознайомитися зі складом, який зазначено на етикетці, та кількістю перегонок. Алкоголь, що пройшов подвійну або потрійну дистиляцію, відрізняється м'яким та приємним смаком.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com