СТАТТІ

Як перевірити, чи сусіди не крадуть ваш Вай-фай інтернет

Домашній бездротовий інтернет через Вай-фай – це зручно і сучасно. Сьогодні у кожній сім’ї є багато пристроїв, які потребують під’єднання до мережі: ноутбук, планшет, смартфони, телевізори зі Smart TV, смартгодинники тощо. Для безперешкодного підключення на великій швидкості, достатньо купити вай-фай маршрутизатор, до якого також можна підключати ПК або телевізори через вільні порти LAN у дротовий спосіб.

Але іноді ми спостерігаємо картину, що швидкість з’єднання різко знижується. Звісно, це може бути обумовлено профілактичними роботами або проблемами зі сторони провайдера. Втім, якщо після дзвінка до Call-центру з’ясовується, що наразі ніяких робіт з поліпшення мережі не відбувається, треба шукати інші можливі причини зниження швидкості з’єднання. Одна з ймовірних причин – сусіди крадуть ваш інтернет.

Як перевірити, хто підключений до вашого Wi-Fi

Якщо мешкаєте в багатоквартирному будинку, наші сусіди – це люди, яких ми найбільше любимо і цінуємо. В лапках. Саме вони можуть розбудити нас в суботу вранці, коли розпочинають ремонт. Іноді вони можуть під’єднуватися до нашого вай-фай, аби завантажити об’ємний файл або коли дивляться кіно у 8K. 

Звідки вони дізнаються пароль від вай-фай? Можливо ваша дитина сказала пароль, коли грала з сусідським хлопчиком на смартфоні. Або ж у вас дуже простий пароль – дата народження, номер телефону, послідовність цифр та літер на кшталт QWERTY 1234 тощо.

Звідси питання – як дізнатися, хто підключений до мого вай-фай маршрутизатора?

  1. Через веб-інтерфейс роутера

Знизу на роутерах є наклейка, де вказано пароль за замовчуванням, IP-адресу та паролі для доступу до веб-інтерфейсу. Введіть у пошуковому рядку браузера IP-адресу роутера, що вказана на стикері. Зазвичай це 192.168.0.1 або 192.168.1.1. Заходити в інтерфейс можна як з ноутбука, так і смартфона. Тут треба ввести ім’я користувача та пароль. За замовчуванням вони – admin, admin.

Далі шукаємо розділ керування бездротовим режимом (Status), у якому є розділ LAN-клієнти. Тут побачите MAC та IP-адреси під’єднаних пристроїв. В деяких моделях маршрутизаторів відображається назва девайсів, наприклад Windows, Samsung A71 Android тощо. А які пристрої раніше під’єднувалися до вай-фай, можна побачити через DHCP (протокол динамічного налаштування вузла).

 

Залишиться лише порахувати, скільки знайомих вам пристроїв дійсно під’єднано до вай-фай. Якщо ж бачите щось підозріле та незнайоме, можете сміливо відімкнути у цьому розділі налаштувань вай-фай маршрутизатора.

  1. Через мобільні додатки

Не будемо наводити назви конкретних додатків. Все, що треба зробити – зайти до Google Play або AppStore та у пошуковому рядку ввести назву вашого маршрутизатора, наприклад TP-Link або Xiaomi WiFi MiRouter. Побачите величезну кількість офіційних та неофіційних додатків. Далі завантажуємо застосунок на смартфон, під’єднуємо його до домашньої мережі вай-фай, вводимо пароль від роутера. Програма сама у зручному та зрозумілому вигляді покаже різні параметри мережі, у тому числі й під’єднані пристрої.

  1. Програми для Windows

Існує також ряд програм, які дозволяють переглянути список пристроїв, які підключено до Wi-Fi-мережі. Деякі з популярних програм:

  • Fing;

  • WiFi Analyzer;

  • iStumbler;

  • NetStumbler;

  • Wireless Network Watcher тощо.

Їх треба завантажити на ПК чи ноутбук, запустити, та побачити список пристроїв, що працюють від мережі. Програми дозволяють блокувати доступ стороннім особам до вашої домашньої мережі.

Висновки

Крадіжка Wi-Fi – звичне явище. Аби уникнути цього, дотримуйтесь простих настанов:

  • відразу встановіть надійний пароль, що містить літери та цифри;

  • змініть паролі доступу до веб-інтерфейсу роутера з admin/admin, на щось, що важче підібрати;

  • регулярно перевіряйте кількість під’єднаних пристроїв;

  • деколи для профілактики змінюйте паролі.

Запам’ятайте, що крадіжка Вай-фай – це менше з можливих лих. Адже через бездротову мережу зловмисники можуть отримати доступ до вашої конфіденційної інформації, що зберігається на ПК та смартфонах.

 

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com