СТАТТІ

Який дисплей iPhone вибрати: LCD чи OLED?

Дисплей – найважливіша частина будь-якого смартфона. Адже навіть якщо у нього потужна начинка та крута камера, який у цьому сенс, якщо ви не зможете побачити результат на екрані.

Коли ми купуємо смартфон Apple, то рідко замислюємося, за якою технологією виконаний його екран. В цілому всі моделі можуть похвалитися досить гарною яскравістю дисплея, його роздільною здатністю та перенесенням кольорів. Проте різниця і досить відчутна. Так, у старих моделях iPhone використовувалась стандартна LCD матриця, а на нових – OLED. Таким дисплеєм комплектуються iPhone 12, Max та mini 12 Pro, iPhone 12 Pro, купити які можна в інтернет-магазині STOREinUA. Також версії iPhone X, XS, XS Max, 11 Pro, 11 Pro Max. Розберімось у перевагах цієї технології.

Чим відрізняється екран LCD та OLED

Рідкокристалічний екран (LCD) має окремий компонент підсвічування, який проектує світло на дисплей, коли він увімкнений. Таким чином, світлодіодна підкладка дещо додає товщини екранному блоку, також для її роботи потрібні додаткові енерговитрати.Технологія LCD проста, перевірена та дешева, тому такими екранами оснащуються смартфони бюджетного класу. Крім того, LCD-дисплеї мають важливу перевагу — вони набагато довговічніші.

Дисплей OLED (органічний світлодіод) не має окремого підсвічування, його пікселі самостійно випромінюють світло. Крім того, OLED-екрани це насичена передача кольорів, і краща контрастність, і глибокий чорний колір, і куди більш висока яскравість. До того ж OLED-дисплеї відрізняються кращою енергоефективністю, і через свою специфіку практично не споживають енергію при відображенні чорного кольору. Власне, в тому числі і тому в них може бути реалізована функція Always-On, наприклад, з годинником, що постійно відображається, навіть на вимкненому екрані смартфона.

Є ще одна властивість, яка відрізняє OLED від рідкокристалічних екранів попереднього покоління: швидкість реакції діодів. Правда, помітити відсутність запізнень на OLED-дисплеях можна хіба що при перегляді спортивних трансляцій або сцен бійок у бойовиках, де картинка дуже швидко змінюється.

Не варто думати, що всі OLED-екрани демонструють однакову якість картинки. Чим дешевше смартфон, тим йому складніше щось протиставити повноцінним флагманам. І в цьому, загалом, немає нічого дивного чи поганого. Тому, якщо ви покладете поряд два смартфони з OLED-екранами з різних цінових категорій, то здебільшого різниця буде зовсім не на користь бюджетного рішення.

Подібні екрани зазвичай мають гіршу передачу кольорів і відрізняються меншою яскравістю, а багато власників таких смартфонів зазвичай порівнюють їх якість з IPS-матрицями. Тут, до речі, і криється найцікавіша річ. Так, дешеві OLED-панелі сильно поступаються своїм дорожчим побратимам за більшістю параметрів, але навіть вони знаходяться на рівні хороших IPS-матриць.

Чому варто купити iPhone 12 із OLED-дисплеєм?

Допитливий читач, напевно, вже запитує, чому Apple не використовувала технологію OLED у попередніх моделях, зважаючи на її переваги? Відповідь досить прозаїчна: виробництво таких дисплеїв складніше і дороге. У світі лише кілька виробників подібних екранів, тому компанія має деякі складнощі з виробничими потужностями. З іншого боку, це вкотре доводить затребуваність таких дисплеїв. Вся лінійка Айфонів 12 зроблена з використанням OLED екранів, тому, якщо ви цінуєте якість зображення та більш високу автономність смартфонів, придбати новий iPhone 12 Pro з гарантією в інтернет-магазині https://storeinua.com/ua – це буде найкращий вибір.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com