СТАТТІ

Вимкнення світла: як темрява впливає на зір

Цієї зими українці зіткнулись з незвичайним для себе явищем: через екстрені та планові вимкнення світла їм доводиться багато часу проводити в темряві. Недостатній рівень освітлення дається взнаки. Багато людей починають скаржитись на те, що в них втомлюються очі, відчувають дискомфорт від недостатнього рівня освітленості. Чи справді шкідливо часто знаходитись в темряві для зору?

Фізіологія очей: як на неї впливає темрява

Саме через систему зору до людини потрапляє більшість інформації. Близько 90% її ми сприймаєм саме через очі. Коли дивимось фільми чи граємо в онлайн ігри, читаємо новини чи просто дивимось на навколишнє середовище. Природа створила людей такими, що ми отримуємо через очі нові знання. А потім аналізуємо іх в мозку.

В цьому процесі приймає участь периферичний відділ — очі, та центральний — мозок. Периферичний відділ приймає та передає дані в мозок, який аналізує та обробляє отримані картинки. Для сприйняття зображення в очах є сітківка. Якщо говорити простими словами, то вона складається зі спеціальних рецепторів, які подразнюються світлом.

Коли людина на щось дивиться, рецептори сітківки сприймають інформацію та формують імпульси, що надходять в головний мозок. При хорошому освітленні та в спокійному стані людина добре сприймає зображення, картинка передається до мозку правильно. При нервовому перезбудженні чи недостатньому освітленні можуть бути когнітивні спотворення. В найгіршому випадку навіть зорові галюцинації.

У темряві людина бачить набагато гірше. Зіниці підлаштовуються під рівень освітлення: розширюються та звужуються в залежності від кількості світла. Цей компенсаторний механізм є природним. Завдяки йому сітківка ока отримує стільки світла, скільки потрібно для розшифровки інформації. Коли темно, зіниці звужуються, щоб спіймати більше променів. Здоровій людині цей процес не шкідливий, але може викликати деякий дискомфорт.

Якщо ж людина має певні захворювання:

  • глаукома;
  • підвищений внутрішньочерепний тиск;
  • захворювання сітківки;
  • короткозорість.

Постійне напруження зору через знаходження в темряві може негативно відобразитись на стані її здоров’я. Наприклад при глаукомі розширення зіниць може викликати крововилив. Для роботи, навчання та навіть перегляду телевізора таким людям потрібне гарне освітлення.

Чи може темрява зіпсувати зір

Якщо в людини є певні проблеми зі здоров’ям, обов’язково потрібно забезпечувати добре освітлення. Також не варто перевантажувати зір:

  • використовуйте спеціальні краплі для очей під час читання чи роботи за комп’ютером;
  • дотримуйтесь правильної відстані до гаджетів.

Щоб не шкодити зору, потрібно читати та працювати на такій відстані:

  • 60-80 см від монітору;
  • 50-60 см від екрану планшета чи телефону.

Скорочення відстані призводить до збільшення навантаження на очі. Під час вимкнення електроенергії вмикайте альтернативні джерела освітлення, щоб не працювати в повній темряві.

ПИШІТЬ НАМ
Telegram: https://t.me/lvivport
Пошта: info@lvivport.com